Visby innebär inte bara politik utan är också en underbart vacker stad där nu rosornas står i full blom., kallas ju också för rosornas stad.
|
Väl hemkommen från en omväxlande, intressant och intensiv vecka kommer här några tankar från Visby och Almedalen. Det är svårt att sammanfatta ett trettiotal seminarium och ett antal intressanta möten med både nya och gamla bekanta. Många beskyller almedalsveckan för att vara ett ställe för inbördes beundran och minglande med vinglas i handen. Och visst förekommer det, framför allt älskar massmedia att visa upp alla "kändisar" och deras förehavande. Men för oss vanliga gräsrotspolitiker så är veckan en källa till inspiration och fortbldning. Tillfälle till att få nya tankar och idéer, lyssna på ämnen och personer som det inte finns möjlighet till att göra i vår vardag. Det som också ger en "kick" är att nästan samtliga seminarium är helt fullsatta av intresserade åhörare, på flera ställen fick man sätta in extrastolar eller folk fick stå.
Seminarierna, i alla fall, de som jag besökte höll alla hög klass. Hur väljer man bland över två tusen programpunkter? Inte helt lätt, då det fanns mycket som lockade, från framtidsspaning till offentlig upphandling.
För min del så blev det bland annat, en del äldreomsorg om kvaltetssäkrad omsorg, vinster i välfärden, införande av seniorRut, samverkan i hemsjukvården. Lyssande också bland på om romers situation i Europa där Cecilia Malmström deltog, om crowdfunding i kulturen, om hur få in fler unga på arbetsmarknaden, om kvinnor som startat vårdföretag, om hur vi röstar och hur den politiska spelplanen förändras och mycket mer.
Här ett axplock med lite bilder.
Dagny Carlsson, 100 år, intervjuas om sin syn på hemtjänsten på Almegas seminarium om att införa Senior-RUT. Kommuner hänvisar allt oftare sina äldre till RUT-företag för att få servicetjänster utförda. Eftersom RUT tjänster fortfarande beskattas hindras av kostnadsskäl alltför många äldre från att köpa de tjänster man efterfrågar. Tillgången blir en klassfråga. Något att fundera över kanske, kommunerna har bara råd med ren omvårdnad men för att ha ett gott liv behövs också omsorg- och servicetjänster.
Peter Örn var moderator på ett seminarium om hur EU-migranternas situation ser ut i dagens Sverige, här omgiven av Marika Markovits och Lotta Säfström, direktor för Stockholms- respektive Götebogs Stadsmission. Fler och fler EU-migranter söker sig norr ut i Europa på grund av den ekonomiska krisen i de södra delarna. I dag kommer inte bara de fattigaste utan fler med utbildning men arbetslösa som försöker hitta försörjning i Sverige. Flera lever på under 4 dollar per dag vilket är FNs definition av fattigdom. Lite ironskt konstaterade panelen att i Sverige vill vi gärna vara en del av Europa men vi vill helst se att våra europiska arbetslösa söker sig till något annat land än Sverige. Ett av problemen är få ett s k samordningsnummer som utfärdas av Skatteverket för personer som inte är folkbokförda i Sverige men som behövs för att kunna ta ett arbete. Här vittnar flera om att samverkan mellan Försäkringskassa, Arbetsförmedling och Skatteverket inte fungerar särskilt bra men nu kommer förbättringsåtgärder att sättas in. I England t ex är sysselsättningsgraden högre bland de rumäner som flyttat dit än bland infödda.
Ett par lite roligare kulturseminarium bjöds det också på. Fyra av Sveriges tyngsta kulturpolitiker målade en tavla och debatterade konstpolitik. Här visar vice ordförande i kulturutskottet Ulf Nilsson (FP) och kulturministern Lena Adolsohn-Liljeroth (M) upp sitt mästerverk. Som speglar de ljusa respektive mörka krafterna i livet vilka båda behövs för att skapa dynamik. Faktiskt en riktigt bra tavla som också vann en omröstning som gjordes. Det andra paret som målade var Gunilla C Carlsson, ordförande kulturutskottet (S) och Tina Ehn, kulturpolitisk talesperson (MP). En av de viktigste reformerna som regeringen gjort är avtalet om att konstnärer skall ha ekonomisk ersättning utifrån sin arbetsinsats, då 70 % av konstnärerna är egna företagare är detta avgörande för möjligheten att driva sitt företag. Enligt det så kallade MU-avtalet (medverkans- och utställningsersättningsavtalet) garanteras konstnären ersättning i samband med en utställning. Tyvärr så följs inte reglerna, ca 65 % av kommunerna följer inte avtalet. Politikerna var helt överens om att detta måste snabbt implementeras därför har Konstnärernas riksförbund fått extra medel av regeringen för att informera kommuner och regioner om vad som gäller.
En eftermiddag bjöds det filmvisning, i en överfull biosalong. Ämnet var "Filmer som engagerat och påverkat - politiker väljer och berättar". Fem politiker från fem olika decennier valde varsin film, som vi fick se ett avsnitt ur, och utifrån den följde ett samtal om tidsandan, samhällsutvecklingen och filmens unika styrka att kunna skapa engagemang och påverka opinioner. Under Svenska Filminstitutets vd Anna Serner ledning valde och diskuterade panelen följande filmer, Ingvar Carlsson - Kvarteret Korpen, Gudrun Schyman - dokumentär om kvinnors arbete på 70-talet, Ulf Adolsohn - Sällskapsresan II, Birgitta Olsson - Thelma & Louise och Gustav Fridolin - Äta, sova, dö.
Kvotering till bolagsstyrelser drog också fullsatt hus. Birgitta Olsson inledde och berättade bland annat att under regeringens tid så har de kvinnliga ledamöterna i statliga bolagstyrelser ökat från 23 % till 50 %. Panelen var delad om kvotering i bolagstyrelser behövs med Cecilia Wikström (FP) och Maria Abrahamsson (M) emot och Marita Ulvskog (S) och Carina Lundberg Markow (Folksam) för. Vill vi verkligen bli inkvoterade och inte komma in på egna meriter kontra att det tar alldeles för lång tid var som vanligt huvudargumenten. Själv är jag lite kluven men är egentligen emot även om jag håller med att det tar för lång tid men tycker ändå inte att kvotering är rätt väg. Jag tror också att detta är en generationsfråga, med dagens mer jämställda yngre män kommer också en annan attityd till kvinnors tillträde till styrelserummen.
Ett stilleben utomhus från en av gatorna får avsluta min lilla resumé från Visby.
Intressant och lärorikt med flera uppslag att ta tag i när arbetet sätter i gång till hösten. Och jag säger tack för denna gång Almedalen och ser framemot nästa år.