torsdag 19 december 2013

Tomten kommer inte till alla barn.

Nu är det snart jul och för de flesta innebär det god mat, julklappar och gemenskap men inte alla i vårt samhälle får del av det. Julen är kanske i första hand barnens högtid men många får vänta förgäves på tomten.

Många barn lever i ekonomisk utsatt vilket innebär att familjen har låg inkomststandard där de disponibla inkomsterna endast räcker tíll basutgifterna. Den absolut viktigaste faktorn för att färre barn inte ska behöva leva i utsatthet är föräldrarnas möjlighet till försörjning. I Rädda Barnens årsrapport för 2013 är det positivt att läsa att barnfattigdomen fortsätter att minska med ca 10 000 barn sedan förra mätningen, 215 av 290 kommuner har lägre andel barn i ekonomisk utsatthet än året innan. Däremot fortsätter skillnaderna att öka när det gäller de ekonomiska uppväxtvillkoren mellan de med högst respektive lägst inkomst. De största skillnaderna finns mellan storstädernas stadsdelar, i till exempel Torslanda är det bara 1,5 % av barnen medan det i Bergsjön är hela 55,7 %.

Därför är det glädjande att sysselsättningen nu ökar i de utsatta områden där regeringen satsat extra pengar för att minska segreationen. Tillgång till arbete och minskat beroende av försörningsbidrag är vägen till att fler barn lyfts ur fattigdom och får möjlighet till en bättre utveckling under sin uppväxt. Mycket återstår innan vi har nått målet att inga barn ska behöva leva i ekonomisk utsatthet men vi har tagit ett litet steg i rätt riktning under det gångna året.

Sveriges Radio har gjort en undersökning om julmaten på landets äldreboenden. Tyvärr är det många älder som varken får julskinka eller sill, mat som många äldre förknippar starkt med julen. Det är beklämmande att inte alla våra äldre kan få den julmat de önskar och som skall vara både vällagad och god. Inte heller på nyårsafton bjuds det på det som många förknippar med den dagen, bubbel. En av de äldre tycker dock att det kan kvitta med kommentaren att boendet är inte en inspirerande miljö för bubbel. Det må vara ett löfte inför 2014 att arbeta för att våra äldreboende känns som en inspirerande plats för alla.

God Jul och tack till alla som har läst min blogg under det gångna året och väl mött under 2014 som kommer att bjuda på mycket spännande politisk konfekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar