fredag 29 augusti 2014

Fem satsningar för tryggare äldreomsorg

I veckan presenterade Alliansen fem förslag som ger "Mer trygghet för Sveriges äldre", både helt nya förslag men också en fortsättning på satsningar som slagit väl ut under de gångna åren.

1. Inför en äldreboendegaranti - alla kommunner är skyldiga att erbjuda plats i ett trygghetsboende för dem som är över 85 år och som har beviljats hemtjänst. Invändningen jag har, är att trygghetsboendet i dag inte är biståndsbedömt utan vem som så önskar kan flytta in på ett sådant boende. Tanken med förslaget är att det ska sätta press på kommunerna att bygga trygghetsboenden. Det måste byggas fler trygghetsboenden, det är en utmärkt form av boende för äldre som klarar sig ganska bra men som behöver något mer tillsyn och som känner sig ensamma. Göteborg har varit särskilt dåliga på att bygga trygghetsboenden och man har inte heller varit aktiva och sökt pengar från det investeringsstöd som regeringen erbjudit. Nu förstärks investeringsstödet och 1,3 miljarder tillskjuts under nästa mandatperiod för detta.
2. Förenklad biståndsbedömning - utreda möjligheterna för kommunerna att öppna upp för icke biståndsbedöma insatser. Mycket bra tycker jag, detta är ett steg mot framtidens äldreomsorg. Enklare insatser såsom tvätt, handling och städning ett visst antal timmar i månaden kommer att ge den äldre mer makt över sin situation och också frigöra tid från biståndsbedömarna. Mindre byråkrati när besluten läggs på den ensklide.
3. Inför krav på kommunerna att erbjuda valfrihet - det blir krav på kommunerna att tillhandahålla valfrihet. Det är inte rimligt att neka äldre valfrihet - vilket majoriteten i Göteborg gör!
4. Ta fram en nationell demensplan - främja ökade kunskaper om demenssjukdomar och sprid dessa för att skapa en så bra demensvård som möjligt.
5. Stärk medarbetarna och ledarskapet i äldreomsorgen - därmed förlängs satsningen omvårdslyftet inom äldreomsorgen som regeringen införde under mandatperioden. Vi vill också fortsätta ledarskapsutbildningen för chefer inom äldreomsorgen. Att arbete inom äldreomsorgen måste bli mer attraktivt för att säkerställa framtidens behov.

Totalt läggs ca 2,5 miljarder under fyra år på dessa fem satsningar.

Nu måste vi få möjlighet att genomföra detta i Göteborg när vi sjösätter en ny äldrepolitik i staden!


fredag 22 augusti 2014

Rösta för en ny äldrepolitik i Göteborg

I dag deltog jag på en debatt i Nordstan som arrangerades av SPF distrikt Göteborg. Frågorna var många och för dig som inte hade möjlighet att var där och lyssna följer ett axplock.
Att Göteborg behöver en ny äldrepolitik där den enskildes behov, önskemål och behov står i centrum sammanfattar egentligen hela vårt program men för att nå dit behövs ett antal saker göras:
Vi vill införa en äldreombudsman där äldre får råd, stöd och hjälp. Dit kan anhöriga och den äldre framföra klagomål, en inkörsport helt enkelt till stadens äldreomsorg. I Socialstyrelsens mätning vet endast drygt 50 % av de äldre i Göteborg vart de kan vända sig, vilket är betydligt sämre än i riket som helhet.

Majoriteten har avvecklat 400 platser på våra äldreboenden därför säger vi, inga fler nedläggningar! Kön till äldreboendena är i dag 264 st och den kön måste vi få bort. Biståndsbedömningen ska utgå från den enskildes verkliga behov där även ångest, ensamhet och oro ska tas hänsyn till. Men vi måste börja bygga nya boenden och kan inte som majoriteten säger vänta till år 2020! Flera privata vårdföretag väntar bara på att kunna få möjlighet att bygga här i staden. Öppna upp, släpp in alternativ och låt de äldre få den plats de behöver.
Vi måste öka samverkan med regionen och höja vårdkompetensen i boendena för äldre och regionen ska också leva upp till ansvaret med läkare inom hemsjukvården.
Läkemedelsgenomgångarna måste ske kontinuerligt med särskilda insatser för de som har flera olika läkemedel. I dag ligger Göteborg betydligt över riksgenomsnittet när det gäller antalet läkemedel som den äldre tar och särskilt för de som behandlas med ett olämpligt läkemedel är siffran alarmerande.
Den äldre i Göteborg ska "våga bli gammal" och det är också så vårt program heter om vad vi vill göra vid ett maktskifte i Göteborg!

onsdag 6 augusti 2014

Värdig omsorg

I Almedalen kom Göran Hägglund (KD) med löftet om att de 85-åringar som vill ha plats på ett äldreboende ska få det utan biståndsbedömning. Även miljöpartiet har i sin kommunala budget här i Göteborg lagt fram samma förslag. Vid en första tanke kan detta tyckas vara en tilltalande och mänsklig åtgärd. Men det finns flera frågeställningar som inte har några självklara svar vid ett eventuellt införande.

Hur åldern påverkar oss är väldigt individuellt, en 85-åring kan vara betydligt piggare både mentalt och fysiskt än en 75-åring. Utan biståndsbedömning kan då en 85-åring med mindre behov ”gå före” en 75-åring som är i stort behov av plats. Invändningen kan då vara ett en ”pigg” 85-åring söker sig inte till ett äldreboende. Nej det är nog riktigt, men vem bestämmer i vilken turordning de äldre skall få plats om vi inte har någon form av bedömning av vem som har störst behov.
Precis som på en akutmottagning där en bedömning görs över vilken prioritering som patienten har måste vi även inom äldreomsorgen göra en bedömning.
En annan sak som oroar mig mer är hur närstående kan komma att driva på den äldre att flytta till ett äldreboende bara för att det är tryggare att ha den äldre på ett boende än i hemmet. Många äldre som inte vill flytta och som kan klara sig i sitt hem med hjälp av hemtjänst kan känna sig tvingade att göra barn eller andra släktingar till viljes. Det kan vara svårt att argumentera mot anhöriga och mot den äldres vilja sker så flytten. En utveckling som jag inte vill att våra äldre ska behöva uppleva utan en riktigt gjord biståndsbedömning kan öppna upp andra möjligheter för den äldre.

Nej, en plats till ett särskilt boende för äldre måste fortsatt vara biståndsbedömnt för att dels försäkra att den person med störst behov får en plats och dels för att äldre inte ska bli tvingade av anhöriga att flytta mot sin vilja.  

Vad vi istället behöver göra är, att vid en biståndsbedömning måste större hänsyn tas till oro, ångest, ensamhet och nedstämdhet än vad som görs på många håll i dag. Socialtjänstlagens paragraf gällande äldre människor om att leva ett värdigt liv och känna välbefinnande måste tydligare definieras.


Den 1 januari 2011 trädde ett flertal författningsändringar inom äldreomsorgen i kraft, ”Värdigt liv i äldreomsorgen”. Regeringen har infört en nationell värdegrund vilket ger den äldre betydligt större möjligheter till att själv bestämma över sin situation. Men för att detta skall bli möjligt i praktiken måste kommunerna ta fram tydliga kriterier om vad som är ett värdigt liv. Folkpartiet vill därför införa ett antal mätbara kvalitetskriterier som blir styrande för verksamheten över staden. Med kvalitetskraven som grund vill vi ha en omsorgsgaranti som skapar en likvärdighet för alla kommunens äldre och om inte garantin uppfylls skall den äldre erhålla ersättning som kompensation.

På så vis kan vi garantera att den som är i störst behov av en plats på äldreboende också får den samtidigt som vi öppnar upp för en biståndsbedömning som ger ett värdigt liv fram till livets slut.