måndag 25 februari 2013

Hög tid för äldrereformer!

Den senaste tiden har äldreomsorgen och hemtjänsten i Göteborg varit omdebatterad. Anna Johansson (S) vill fortsätta utreda. Folkpartiet och Alliansen vill sjösätta en rad viktiga reformer för att stärka och förbättra äldreomsorgen. Det skriver jag om i dag på GT debatt tillsammans med Maria Rydén (M) och David Lega (KD). 
 

  • Pengarna måste öronmärkas eftersom nio av tio stadsdelar inte använder de pengar till äldreomsorgen som kommunfullmäktige har fattat beslut om.
  • Stoppa nedläggningen av platser på äldreboende. Ingen ska behöva avlida i väntan på en plats.
  • Inför en kommunal fristående äldreombudsman dit brukare och anhöriga kan vända sig med klagomål.
  • Staden behöver ett kommungemensamt uppföljningsverktyg för äldreomsorgen som ska användas för systematisk kvalitetsförbättring.
  • Värdighetsgarantier som talar om vilken hjälp, service och omsorg man kan få behöver utvecklas.
  • När det brister i omsorgen ska det åtgärdas och man ska även kunna få en kompensation.
  • Inför kundvalssystem och rätten att välja vem som kommer hem när man behöver hjälp

torsdag 14 februari 2013

Är välfärdsteknologi lösningen?

Precis som med all teknik i dag så görs det snabba framsteg när det gäller den teknologi som vänder sig till äldre, den så kallade välfärdsteknologin.
Västerås är den kommun i Sverige som kommit längst och här inför man från 2013 e-hemtjänst som ett komplement till den traditionella. E-hemtjänst innebär att den äldre kan bo kvar längre hemma och samtidigt känna trygghet och själv bestämma när man vill ha hjälp. E-hemtjänsten bryter också ensamheten och det blir lättare att hålla kontakt med anhöriga, vänner och vården. I Västerås räknar man med att varje investerad krona i e-hemtjänst ger fem kronor tillbaka. Viktigt är då att denna besparing inte läggs på andra områden utan till en kvalitetshöjning av den ordinarie hemtjänsten.

I e-hemtjänst ingår bildtelefoni, informations- och meddelandehantering samt nattillsyn via kamera. Det sistnämnda, nattillsyn med kamera, har även prövats här i Göteborg under namnet "Nattfrid". Utvärderingen efter projektet är nu klar och resultatet visar på en win-win situation. De äldre upplever det som mycket positivt att slippa bli väckta när hemtjänsten kommer för tillsyn utan denna sker istället med en kamera som kopplas på vid vissa klockslag. Visar det sig att personen inte finns i sängen tittar man igen efter en stund om personen är tillbaka i sängen och om så inte är fallet skickas personal ut. Många äldre har svårt att somna om när de blir väckta och detta kan skapa oro och ångest men med "Nattfrid" får man sova ostört. Även de anhöriga upplevde det som mycket positivt, en anhörig säger "När mamma fick Nattfrid så fick också jag det". Och för personalen upplevdes det också positivt som då slapp att tyst försöka ta sig in utan att väcka den äldre och om man gjorde det så var det ibland svårt att lämna den äldre i vaket och otryggt tillstånd. 

Men välfärdsteknologi får aldrig tvingas på någon utan den äldre måste ge sitt tillstånd. Detta innebär att personer med demenssjukdomar, som kan vara de som kanske behöver det mest, är svåra att få med. E-hemtjänst kräver också en viss medverkan från den äldre och för dementa kan detta vara svårt att komma ihåg. 

Därför tror jag att e-hemtjänst och välfärdsteknologi i första hand kommer att användas av de med fysiska problem och genom att här kunna frigöra resurser så kan detta även komma de dementa till del. För om vi skall ha råd med vård måste vi använda tekniken. Göteborg måste inom det här området ligga i framkant och satsa resurser för att vi ska kunna möta framtidens krav och behov.

fredag 8 februari 2013

Bo kvar hemma en möjlighet inte ett tvång

Den gångna veckan har handlat mycket om vår äldreomsorg och hemtjänsten i synnerhet. Det är beklagligt att det först måste till en ordentlig genomgång av media för att majoriteten ska reagera. 
Undersökningar visar att de allra flesta äldre vill bo kvar hemma. Detta är ju ganska självklart eftersom hemmet utgör trygghet och man är ängslig för vad som väntar på ett boende. Men i dag har det gått för långt. Många äldre med stort vårdbehov tvingas att bo kvar hemma fast en plats på ett boende skulle ge en bättre livskvalité. Ansökningar om plats på boende avslås med motiveringen att man istället höjer antalet biståndstimmar. För många anhöriga är det också tungt med mycket oro och störd nattsömn. Även personalen i hemtjänsten drabbas eftersom äldre med tyngre vårdbehov innebär en inte acceptabel arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har nu reagerat och ålagt hemtjänsten i Annedal att lösa frågan om för tung arbetsbelastning och för stressig miljö annars utdöms ett vite på 100 000 kr.
Det värsta är dock ensamheten. För många gamla är den enda kontakten hemtjänstpersonalens korta besök. På ett boende finns ständig tillsyn. Toalettbesök klaras av så snart som möjligt, mat serveras tre gånger om dagen vid trevligt dukade bord, olika aktiviteter erbjuds och en kopp kaffe finns alltid på armslängds avstånd. Även den medicinska omvårdnaden är bättre, medicinen delas ut på bestämda tider, sjuksköterska finns på plats och läkare är knutet till boendet och kan snabbt vara på plats. 
Öppna upp för fler att få komma till ett boende - stoppa nedläggningen av fler äldreboenden! 


onsdag 6 februari 2013

Hemtjänsten kan inte vara ett lotteri

I dag har den rödgröna majoriteten chansen att förändra hemtjänsten i grunden när Göteborgs stads egen utredning om möjligheterna till att införa lagen om valfrihet, LOV, behandlas i kommunstyrelsen. Alliansen vill öka äldre människors valfrihet, förbättra kvaliteten i vården och se till att alla människor får en värdig äldreomsorg i Göteborg. Därför har vi lagt förslag om att staden nu ska starta upp förberedelsearbetet för att kunna införa kundvalssystem i enlighet med lagen om valfrihet, med start inom hemtjänsten.  I dag måste de äldre ha tur med var de bor för att få en bra omsorg. Hemtjänsten i Göteborg har blivit ett lotteri och så kan det inte fortsätta. Det skriver jag i dag på GT debatt tillsammans med Maria Rydén och David Lega (KD).

Ärendet om lagen om valfrihet bordlades på dagens kommunstyrelse och kommer upp igen till beslut i början av mars.

I nyhetsflödet: GP1, GP2, GP3, GP4, GP5, GP6, SR1, SR2, SR3, SR4,

Debatt om hemtjänsten i radion


I går debatterade jag situationen inom hemtjänsten med Anna Johansson (S) och Ingela Ekholm (PRO) i Göteborgdirekt i P4 Göteborg. I debatten sa jag bland annat att minskningen av antalet platser i äldreboendena måste stoppas nu och att äldreomsorgens pengar inte ska kunna användas av andra verksamheter i stadsdelarna. Här kan du lyssna pådebatten.

lördag 2 februari 2013

Reformer behövs nu!

Hemtjänsten behöver en rad reformer, det har vi känt till länge men GP:s artiklar och Västekots reportage gör att det nu står ännu klarare att Göteborgsmodellen har havererat.
Den bild som ges stämmer med den som vi har får ifrån äldre, anhöriga och personal.
Ett antal reformer måste genomföras både på kortare och längre sikt. Det första som omgående behöver göras är att ersätta hemtjänstens faktiska kostnader, men under lång tid har hemtjänsten varit underfinansierad och det ser vi nu tydligt effekterna av.
Det finns flera problem gällande de timmar som den äldre har rätt till. Den verkliga tiden för att utföra hjälpen stämmer inte överens med den bedömda, och nu senast gör besparingar att antalet timmar dras ner ytterligare. Restid tas från den bedömda vilket gör att ännu kortare tid blir kvar till utförandet. Tänk t ex att bara få möjlighet att duscha en gång i veckan!
Den viktigaste delen i hemtjänsten är personalen som nu inte har tid med utbildning, planering eller reflektion, oerhört viktiga uppgifter för att orka och ha möjlighet att klara av sina uppgifter.
Vi ligger också långt efter när det gäller administrativt stöd, i dag används papper och penna istället för den teknik som finns bl a för att effektivt kunna mäta utförd tid.
Göteborgs äldre måste känna trygghet och välbefinnande i sin vardag - därför behövs ett omtag i vår äldreomsorg.

I nyhetsflödet: GP1, GP2, GP3, GP4, GP5, GP6, SR1, SR2, SR3, SR4,