fredag 27 september 2013

Bibliotek skapar möten.


Hösten är här och med den kommer Bok & Bibliotek, mässan för alla oss som älskar böcker, författare och läsning. I år har jag köpt ett seminariekort och hoppas på att få en av platserna för att kunna lyssna på både Jonas Gardell och Karl-Ove Knausgård, två av mina favoriter. Läsning är ett av livets glädjeämnen och kan både trösta och roa. Men tyävrr är det så att läsning minskar särskilt hos pojkar. Läsvanor har stor betydelse för läsfärdigheten och därmed också för möjligheten att tillgodogöra sig kunskapsinhämtningen i skolan. Därför är det oerhört viktigt att motivera och väcka unga människors läslust något som nu regeringen aktivt arbetar med.

Ett steg i arbetet med att göra litteraturen lätt tillgänglig är det beslut som kulturnämnden fattade i går att låta 300 m2 få vara kvar till och med 2014. Det lilla biblioteket 300 m2 kom till som en ersättning under Stadsbibliotekets renovering. Biblioteket har blivit oerhört populärt och är i dag stadens mest besökta bibliotek, och många som kommer är nya biblioteksanvändare. Framgångarna med 300 m2 är bland annat läget och de generösa öppettiderna. Folkpartiet hade redan i sin budget 2011 som förslag om att placera mindre bibliotek på centrala knutpunkter. Biblioteken ska ligga där människor rör sig och på så vis skapa nya mötesplatser, vilket 300 m2 också har bevisat blir fallet.
Efter att Alliansen lyft frågan om 300 m2 fortsatta öppethållande även efter Stadsbiblioteket nyöppnande beslöt kulturnämnden i går att låta verksamheten blir kvar 2014 ut. Vi hoppas på en framtid för 300 m2 även efter 2014!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar